Deze idioot bouwt een self-driving boat.

News   •   November 7, 2016

H

Het AMS Institute en haar Amerikaanse partner MIT hebben 25 miljoen voor een onderzoeksprogramma naar het watersysteem van de stad. Onderdeel van dit programma is ROBOAT, waarin het instituut autonoom varende schepen wil ontwikkelen voor het vervoer van mensen en goederen.

De intimi binnen Xomnia weten dat ik al een hele tijd met hetzelfde idee speel.. maar dan toegepast op onze eigen Xomnia sloep. Ik zal vertellen waarom ik zo graag een zelfvarende Xomnia sloep wil bouwen.. en dat is niet omdat we te lui zijn om zelf te varen…!

Toen ik een normale baan had werden mijn ideeën al te vaak afgeschoten met ‘dat kan niet’. Maar zo zit ik niet in elkaar. Ik geloof dat door de ‘dat kan niet’ het bedrijfsleven vaak de beste dingen mist.

Daarom besloot ik in december 2014 dat ik voor mezelf moest gaan beginnen, want ik dacht: dan kan ik mijn ei kwijt en hele leuke gave dingen doen waar ik vertrouwen in heb!

En toen ging het allemaal heel snel..  ik heb me in 2015 aangesloten bij Xomnia. Xomnia is een AI (Artificial Intelligence) bedrijf, dat toentertijd 10 medewerkers had, waarvan 3 partners. Inmiddels is het traineeship concept wat ik mede ontwikkeld heb een groot succes. Bedrijven als KLM, Nationale Politie, Gemeente Nijmegen en de Luchtmacht stappen graag aan boord!

Toen kreeg ik nog een idee: ik bedacht Datathon, een wedstrijd tussen AI studieverenigingen in Nederland om maatschappelijke problemen op te lossen. Zo kunnen talenten ook hun ei kwijt en  hebben we als Xomnia nog meer positieve impact! Ook hier kreeg ik ruimte voor bij mijn zakelijk partners. Het is een groot succes.

Ik merk het voor het eerst …. ‘ik kan mijn ideeën tot wasdom maken’’.. en… ‘’ze worden niet afgeschoten’’.

Ik merkte dat als je gelooft in je ideeën en er vol enthousiasme aan werkt, het werkelijkheid kan worden.

En nu komt het……..Met Xomnia hebben we afgelopen zomer een oude Harding sloep gekocht. De boot kreeg een mooie blauwe Xomnia kleur maar al snel begon de maagdelijk blauwe boot krassen en beschadigingen te krijgen. Ik geloof een combinatie van toeristen met trapper bootjes en het onvermogen van de schipper met een vleugje beperkte besturing. We zijn vast niet de enige in Amsterdam met dit probleem! Hoe zorgen we ervoor dat er geen krassen meer op de boot komen??

En op een warme augustus dag kreeg ik een idee: ‘’Waarom maken we de boot niet zelfvarend?’’.

Zoals zo vaak bij ideeën, van het een kwam het ander: een student wilde graag een ‘onmogelijk project’. We hadden een deal. De Xomnia sloep wordt zelfvarend!

Het hek was van de dam: inmiddels is de uitwerking en de technische begeleiding van Ward (onze bootman) rond, de website self-driving-boat.com is vastgelegd en Holland Marine Parts wil Jet Trusters leveren! Nu zijn we met een aantal serieuze partijen in gesprek om de samenwerking op te zoeken. En.. voor Google maken we misschien wel de allereerste ‘canal view’!

Het gaat gebeuren. Ik kan niet beloven in hoeverre onze MvP gaat werken, en ja, er zijn al zelf navigerende boten. Maar met Ai technieken zeker niet!

Een ding is zeker….wij gaan de uitdaging aan om met minimale middelen in juni/juli 2017 een zelfvarende boot in de grachten te hebben!

Want ‘dat kan niet’, kennen we bij Xomnia niet.

Spring je ook in de boot? Stuur mij een persoonlijk bericht!

By | 2017-07-11T14:18:14+00:00 november 7th, 2016|News|